­
. . Specjały biebrzańskie | Agro Biebrza
Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Menu rozwijane

Specjały biebrzańskie

SPECJAŁY BIEBRZAŃSKIE to pyszne potrawy, które sporządzamy ze świeżych, zdrowych i naturalnych własnych produktów z wykorzystaniem ziół, warzyw z naszego warzywnika i sezonowych owoców runa leśnego.

Serdecznie zapraszamy, więc do nas wszystkich miłośników poszukujących niebanalnych tradycyjnych smaków.

Naszym Gościom serwujemy regionalne potrawy – stylowo i smakowicie.

 

Oto  niektóre nasze propozycje kulinarne:

ŚNIADANIE

  • Wędliny własnego wyrobu
  • Sery korycińskie, sery białe i żółte
  • Twarożek z nowalijkami, ziołami
  • Konfitury i miody z domowej spiżarni
  • Placki: knedlowe, serowe, owocowe, ziemniaczane
  • Naleśniki z polewą owocową
  • Grzanki i zapiekanki
  • Ryby na wiele sposobów
  • Jajecznica z grzybkami na bekonie
  • Jajka faszerowane szczypiorem i szynką; tuńczykiem; itp.
  • Zapiekane kiełbaski w sosie miodowo – musztardowym z jabłkiem
  • Sałatki: brokułowa, jarzynowa, śledziowa, grzybowa, itp.

 

 

OBIADOKOLACJA

Zupy

  • Krem z cukinii z grzankami
  • Kapuśniak na wędzonych żeberkach z grzybami
  • Zupa borowikowa/kurkowa
  • Tradycyjny rosół z domowym makaronem
  • Barszcz czerwony z krokietem lub pasztecikiem
  • Chłodnik litewski
  • Żurek staropolski
  • Pomidorowa z kluseczkami
  • Tradycyjna szczawiowa z jajkiem

 

Dania główne

  • Gołąbki mięsno-grzybowe w kapuście włoskiej
  • Karkówka w sosie śliwkowym
  • Żeberka w marynacie miodowej
  • Kiszka ziemniaczana
  • Babka ziemniaczana z klopsikiem
  • Kartacze
  • Pierogi na 100 sposobów
  • Schab pod pierzynką z żurawiną i ananasem
  • Kumpiak w kapuście
  • Filet z kurczaka faszerowany jarzynami
  • Roladki z indyka nadziewane szpinakiem i serem
  • Dania rybne

Wszystkie dania na ciepło podajemy w połączeniu z ziemniaczkami lub ryżem, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami i odpowiednią surówką.

 

Po obiedzie częstujemy Gości kawą i DOMOWYM  DESEREM.

Może być to np.

  • Ciasto drożdżowe z jabłkami, wiśniami lub makiem i kruszonką
  • Ciasto marchewkowe
  • Szarlotka domowa z lodami
  • Sernik
  • Rogaliki nadziewane owocami
  • Pampuchy regionalne lub pączki z konfiturą
  • Sorbet owocowy

 

 

Wachlarz naszych możliwości kulinarnych jest zdecydowanie większy!

Przyjedziesz – Spróbujesz – Zasmakujesz!!!

Zapraszamy!